Kaminai: kokie kriterijai svarbūs?

Namams

KaminaiNamo statyba apima daug skirtingų darbų ir etapų, vienas iš jų – kamino suprojektavimas ir įrengimas. Čia suklysti negalima, nes kiekviena klaida gali kainuoti labai brangiai: nuolat girdime istorijas, kaip name kilo gaisras dėl netvarkingo kamino. Žinoma, tai blogiausias scenarijus, dažniausiai nedidelės klaidos pastebimos prasidėjus šildymo sezonui ir laiku sutvarkytos problemų nesukelia. Taigi, kokiais kriterijais remtis projektuojant gyvenamojo namo kaminą?

Kaminai gyvenamuosiuose namuose būna trijų tipų: mūriniai kaminai iš plytų arba blokelių su nerūdijančio plieno įdėklu, moduliniai kaminai iš lavos arba keramzitbetonio blokelių su keramikiniu įdėklu ir apšiltinti dvisieniai dūmtraukiai (metaliniai pristatomi kaminai). Didžiausią vaidmenį vaidina kaminų įdėklai, nes dūmai tiesiogiai kontaktuoja būtent su įdėklais.

Svarbiausias kriterijus yra kamino aukštis. Kaminas virš stogo turi būti išvestas tokiu aukščiu, kad užtikrintų nepertraukiamą trauką ir nesukeltų gaisro pavojaus. Būtent kamino aukštis įtakoja trauką kamine. Dėl per žemai išvesto kamino ir stipraus vėjo dūmtraukyje gali nepakakti traukos pilnai pašalinti degimo produktus. Specialistai patartina kaminą montuoti kuo arčiau stogo kraigo.

Ne mažiau svarbu naudoti kokybiškus kamino įdėklus, nes jie pagerina trauką: pavyzdžiui, plytinio kamino sienelė įšyla per 40 min., o įdėklo – per 2 min., todėl žymiai sumažėja kondensato susidarymas, o kartu pagerėja trauka. Taip pat dėl kondensato nesusidarymo ilgėja dūmtraukio eksploatavimo laikas. Dar vienas jų privalumas – lygios sienelės, todėl ant jų kaupiasi mažiau suodžių, o ir valyti kaminus su įdėklais – žymiai lengviau. Beje, kaminą valyti būtina bent kartą per sezoną arba jei ant sienelių susikaupia daugiau kaip 2 mm suodžių.

Taigi, geriausias kaminas – kaminas, kurį prisiminti reikia tik kartą per sezoną, kai reikia jį išvalyti. Tačiau, kad jis toks būtų, reikia kaminą suprojektuoti pagal visas taisykles ir remiantis svarbiausiais kriterijais.